Suomalaisen muotoilun parhaat

Ciao,

Muotoilu on aina kiinnostanut minua. Muoti, muotoilu ja astia- ja huonekalusuunnittelu, sisustaminen. Mietin siitä jopa ammattia itselleni.

Eri alojen asiantuntijoista koottu raati valitsi viime vuonna suomalaisen designin parhaat. Tänä vuonna samat keksinnöt ja muotoilut ovat aivan yhtä kovassa huudossa. Raati valitsi suomalaisen muotoilun parhaaksi numerolle 1 astiankuivatuskaapin. Itse asiassa asuessani lapsena 4 vuotta Tanskassa, siellä ei moista tunnettu. Eikä tunneta oikein missään muuallakaan. Äitini kertoi hiukan historiaa asiasta. Aikoinaan Työtehoseura kehitti suomalaisen peruskeittiön. Kotitalousopettaja Maiju Gebhardin vuonna 1944-45 kehittämä astiankuivatuskaappi kuului tähän. Se mullisti perheenäidin keittiörutiinit. Suomesta keksintö on levinnyt lähinnä vain Ruotsiin ja hiukan Italiaan. Mutta tässä olisi YHÄ varsinainen vientituote. Ulkomailla usein tiskataan rätillä (yöks). Myös tiskiharja voisi olla moneen maahan oiva vientituote, kuten myös juustohöylä.

kuivauskaappi_temal_0

Kakkostilalle valittiin Fiskarsin sakset, jonka kehitti insinööri Olavi Lindén. Olof Backström suunnitteli ensimmäisen version jo vuonna 1961. Fiskarsin sakset ovat ikoni ja myös maailmalla hyvin tunnetut laadukkaana ja hyvinä saksina.

Press_scissors_colours_700x275

Kolmostilalle päätyi yllättävä tuote: heijastin, tuo varsin halpa henkivakuutus. Ensimmäisen heijastimen koko maailmassa kehitti maanviljelijä Arvo Lehti 1960-luvulla.  Hän joutui hevonsensa kanssa autokolariin ja sen jälkeen hän alkoi kehitellä lumihiutaleen mallista heijastinta, valaisevia laattoja. Vasta 1990-luvulla tuote tuli vähittäismyyntiin.  Pankit ja vakuutusyhtiöt antoivat lahjaksi sellaisia asiakkailleen. Nykyisin on myös pehmeitä heijastimia ja tuotanto on laajaa. Täysin suomalainen keksintö tämä jalankulkijoitten heijastin! Hienoa, en nimittäin tiennyt sen olevan suomalainen keksintö.

50523f3ac98c7ec17b0065ef

Lisäksi kehuttiin Orthexin perusämpäriä,  Reino-tossuja, Kilta-astiastoa, Hymytyttö-patsasta ja monia muita tuotteita.

Suomalaisen muotoilun yliarvostetuimmat kolme olivat seuraavat:

1. Aalto-maljakko. Tuo vuonna 1936 Alvar Aallon suunnittelema maljakko löytynee jokaisesta kodista. Oikealta nimeltään se on Savoy-vaasi.  Moni pitää vaasia erittäin epäkäytännöllisenä ja turhana.

2. Stefan Lindforsin koko tuotanto todettiin turhaksi,oudoksi ja kömpelöksi.

ego1

3. Marimekon Jokapoika-raitapaita todettiin aikansa eläneeksi, rumaksi, liian jäykäksi ja kovaksi ja muotoilultaan huonoksi. Sitä kuitenkin on myyty jo yli 100 000 kappaletta.

Muita yliarvostettuja olivat Oiva Toikan lasilinnut, Heljä Liukko-Sundströmin keramiikkatuotanto, Aalto-jakkara, Mariskooli (minustakin kamala), Vuokon mekot. Aarikan tuotteet ja Savonia-aterimet.

Sen sijaan Yrjö Kukkapuron ja Eero Aarnion muotoilut ovat aina olleet aikaansa edellä ja edelleen klassikkoja. Samaan ryhmään kuuluu Ilmari Tapiovaara tuotannollaan.

Näillä muotoilun sanoin jäädään odottamaan seuraavia klassikkoja, joita uudet suomalaisnimet toivottavasti saavat syntymään.

Mukavaa viikkoa ja kesää,

Puss & Kram

xoxo, Yours,

Linda

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


QR Code Business Card